Smartphone eller dator: Vilket är det bästa sättet att spela online?

by grupptrycket

En stor del av den svenska befolkningen äger antingen en smartphone eller en dator. En betydande del av samma svenska befolkning äger både och. Med hjälp av sina olika digitala enheter sköter människor sina viktiga vardagsärenden, kommunicerar med vänner och utför arbetsuppgifter. Men det går också att använda sig av sin smartphone eller dator för att spela online. Frågan är bara vilket av sätten som är bäst för den som vill få en så bra spelupplevelse som möjligt?

Spelandet har vuxit i rasande fart under 2000-talet och en stor del av förklaringen är tillgängligheten. Det är betydligt enklare att spela i dagens läge och med stora tekniska framsteg har det också öppnats upp nya möjligheter till spelande. Det i sig har gjort att det blivit mer socialt accepterat att spela olika spel på nätet.

En del tycker om att spela strategispel mot andra spelare på nätet, andra vill göra spela casino på nätet. Det finns också en stor del av befolkningen som spelar sportspel, ofta tillsammans med andra. Många av spelen är i grunden sociala, eftersom det går att spela i så kallat multiplayer tillsammans med andra. Med hjälp av en internetuppkoppling kan man dessutom spela med människor över hela världen.

I takt med att spelindustrin har vuxit har spelutvecklarna också valt att inrikta sig på flera olika enheter. Numera kan man spela både direkt i sin mobiltelefon, om man har en så kallad smartphone, men också i sin dator. Faktum är att det inte heller krävs en särskilt avancerad dator för att kunna spela online. Många datorer i en lägre prisklass klarar också några av marknadens mest populära spel. Både smartphones och datorer går att använda till en mängd andra saker också, som exempelvis streaming.

Men vilka skillnader finns det då mellan att spela online i sin smartphone respektive att använda sin dator för att spela på nätet? Låt oss gå igenom båda alternativen och peka på karaktäriserande saker för de båda.

Spela online i en smartphone

Sedan ett par år tillbaka är det standard att ha ett mobilabonnemang med internetuppkoppling, ofta med obegränsad surf. Det har gjort att den som har en smartphone är uppkopplad mot nätet hela tiden, förutsatt att man har med sig sin mobiltelefon. Det i sig gör att det är vanligt att använda sin smartphone för spelande.

Det går naturligtvis att spela lokalt på sin smartphone också. Många spel är byggda så att man endast möter sig själv, men det finns också spel som ger en chansen att tävla mot andra. Med en mobiltelefon som har internetuppkoppling går det att göra vad som helst. Nu är exempelvis 5G-nätet väldigt utbyggt.

Fördelar med en smartphone

Fördelarna med att spela online direkt i en smartphone är många. Tillgängligheten är den stora anledningen till att smartphonen blivit ett så viktigt verktyg. I stort sett alla människor bär på en smartphone dagligen, för att kunna kommunicera med nära och kära, eller för att helt enkelt kunna sköta sitt jobb.

Då ligger det också väldigt nära till hands att använda samma smartphone i annat syfte, däribland att spela online. Dessutom är det vanligtvis gratis att göra det, förutsatt att man redan har ett mobilabonnemang med fri surf. Då har man internetuppkopplingen på plats sedan tidigare och kan använda den för att spela.

Nackdelar med en smartphone

Smartphonen erbjuder inte på långa vägar samma spelupplevelse som en dator. Anledningarna till det är många, men framför allt har det att göra med det faktum att skärmen är liten och det inte går att koppla in en massa extern utrustning till den.

Däremot ska man använda sin smartphone för att spela en viss typ av spel. Ordspel, klassiska mobilspel eller frågespel lämpar sig väldigt väl för att spelas online i en smartphone. FPS-spel blir däremot kraftigt lidande och bör spelas i en dator. Om man använder sin smartphone på rätt sätt när man ska spela online blir det en stor tillgång, men det gäller att använda den till spelen som den faktiskt är till för.

Spela online i en dator

För många handlar gaming online om att spela med en dator. För vissa är kraven högre och det finns många gamers som investerar tusentals kronor i dyr utrustning, som en specifik speldator som är helt byggd för att användas till att spela online med. Men faktum är att det finns många billiga lösningar som inte kräver att man har den dyraste datorn.

För att kunna spela online i en dator krävs det att man har en internetuppkoppling. Det kan antingen vara fiber eller internetkabel som finns i fastigheten, som dras in till datorn. Det kan också vara Wi-Fi om din dator klarar en trådlös internetuppkoppling. Det går också att använda sitt mobila bredband eller mobilabonnemang för att internetdela till sin dator.

Fördelar med en dator

Det finns väldigt många fördelar med att använda sig av en dator när man ska spela online. Om man fokuserar på spelupplevelsen går den inte att jämföra med att spela i en smartphone. Du har en helt annan överblick, helt annan spelkänsla och du kan dessutom spela andra spel som inte ens är möjliga i en smartphone. En mus och ett tangentbord har helt annat manöverutrymme än en touchskärm på en mobiltelefon.

En annan fördel är att en dator har en högre prestanda och kan hantera mer krävande spel. Det i sig gör att spelen som utvecklas till en dator är mer komplicerade och komplexa, eftersom datorer klarar av att hantera det. Det är ytterligare en sak som gör att spelupplevelsen håller en högre nivå i en dator.

Nackdelar med en dator

Samtidigt finns det uppenbara nackdelar med att spela online direkt i en dator. Dels är en dator inte alls lika tillgänglig som en smartphone. Att bära med sig en dator är mer krävande – och det i sig gör att tillfällena att spela online i en dator blir färre än att spela i en smartphone. Det går att ha med sig en bärbar dator, men många gamers föredrar att spela på större och bättre datorer. Men det är också den enda riktiga nackdelen med datorer kontra smartphones för gaming online.

Relaterade inlägg