Nu är det jul igen text

by grupptrycket

Nu är det jul igen text: En nostalgisk resa

När vi tänker på julen reflekterar vi ofta över våra barndomsminnen, speciellt melodier och sånger som ”Nu är det jul igen”.

Denna gamla och populära svenska julsång har förtjusande sin publik i över hundra år och fortsätter att uppskattas av gammal som ung. Så låt oss dyka djupare in i denna viktiga del av vår jultradition.

Historien om ”Nu är det jul igen”

Så tidigt som på medeltiden började människorna sjunga “Nu Är Det Jul Igen” för att fira Jesus födelse. Denna låt har blivit en bestående del av jultraditionen och den brukar sjungas runt juletid vid olika tillfällen – vid Luciatåg, julotta eller framför granen under julafton.

År Händelse Inflytande
Medeltiden Första sången av ”Nu är det jul igen” Början på en tradition
19:e århundradet Sången var allmänt spridd Integration i det svenska samhället
20:e århundradet Sången dyker upp i Dicksons julhäfte Sången bekräftas som en klassiker
Idag Sången sjungs av alla generationer En oförändrad tradition som fortsätter

Sångtexten till ”Nu är det jul igen”

Följande verser är de mest kända ur sången “Nu Är Det Jul Igen”. Dessa rader har vissats vid många familjesamlingar under århundraden:

  • Nu är det jul igen,
  • och nu är det jul igen,
  • och julen varar väl ända till påska.

> No, it’s Christmas again,
and now it’s Christmas again,
and Christmas will probably last until Easter.

Medan texten kanske verkar enkel på ytan, bär den med sig många minnen och traditioner.

Nu är det jul igen i modern tid

Även om ”Nu är det jul igen” ligger i hjärtat av mycket av vår jultradition, har den också funnit sin plats i modern musik. Artister från olika genrer har tagit sig an låten, och fått den att överleva år efter år.

Nu när vi går mot ett nytt år, låt oss minnas att julfirandet innehåller både gamla och nya traditioner. Om vi ser fram emot den kommande julen eller bara njuter av de nuvarande helgdagarna, finns det alltid plats för en sång som ”Nu är det jul igen”. Så låt oss sjunga den tillsammans och njuta av den tid vi delar med våra nära och kära.

Relaterade inlägg