När kommer första symtom på graviditet

by grupptrycket

Graviditetssymptom kan variera kraftigt från kvinna till kvinna. Vissa kan uppleva tecken och symptom inom en vecka efter befruktning, medan andra kanske inte märker något förrän de har missat sin mens. I detta inlägg kommer vi att diskutera när de första symptomen på graviditet tenderar att dyka upp, samt vilka tecken du bör vara uppmärksam på.

De tidigaste symptomen på graviditet

De allra första tecknen på graviditet kan uppstå inom dagar efter befruktningen. Detta härrör från kroppens hormonella förändringar som förbereder sig för graviditeten. Dessa tidiga symptom kan inkludera trötthet, ömhet i brösten, illamående eller kräkningar, frekventa urinträngningar och stora humörsvängningar.

En lista över de tidigaste symptomen på graviditet

Symptom Tidpunkt Möjlig Förklaring
Trötthet En vecka efter befruktningen Ökade nivåer av progesteron
Ömma bröst 1-2 veckor efter befruktningen Hormonella förändringar
Illamående/Kräkningar 2-8 veckor efter befruktningen Kroppens svar på hCG
Frekventa urinträngningar 6-8 veckor in i graviditeten Expanderande livmoder

Försenade eller missade menstruationer

Ett försenat eller uteblivet mens är ofta det första tecknet på graviditet som får kvinnor att ta ett graviditetstest. Detta sker vanligen omkring 4-5 veckor efter befruktning, och är ofta förenat med några av de tidigare nämnda symptomen.

Positivt graviditetstest

Det mest tillförlitliga tecknet på graviditet är naturligtvis ett positivt resultat på ett hemma-graviditetstest eller ett blodprov från läkaren. Dessa tester kan vanligtvis upptäcka en graviditet från första dagen av din försenade menstruation.

Vi hoppas att denna information har gett viss klarhet kring när de första symptomen på graviditet kan uppstå. Varje kvinna och varje graviditet är unika, så om du tror att du kan vara gravid rekommenderas det starkt att du tar ett graviditetstest och diskuterar dina symptom med en sjukvårdspersonal.

Relaterade inlägg