Mora Träsk en musikgrupp för alla åldrar

by grupptrycket
music

De svenska barnen har under åren knappast undgått gruppen Mora Träsk. Inte nog med alla deras låtar som är välkända för både stora och små, de har även varit ute på turné i omgångar. Från början startade Mora Träsk som ett rockband, och visst kan man fortfarande ana att det finns i ryggraden.

Snabba fakta om Mora Träsk: 

1971Mora Träsk 5 manna rockband bildades
1981Rockbandet splittras och de som är kvar ger ut ett barnalbum
1989Mora Träsk arrangerar egna konserter. I Göteborg såg 11000 personer dem på 3 dagar.
1999Leif och Prikken splittras och istället kommer Daniel Linblom in som gitarrist
2001Mora Träsk firar 30 år 
2021Mora Träsk firar 50 musikaliska år

Mora Träsk låtar – kända hits från barndomen

Det finns många kända låtar som folk börjar rabbla när man pratar om Mora Träsk. En som nästan garanterat kommer upp, med tungan nedtryckt i gommen är Tigerjakt. Förmodligen kan nästan alla svenskar under 55 citera i alla fall första raden i den sången. Tigerjakt text sitter stenhårt i huvudet när man väl lärt sig den. 

Tigerjakt en monsterdänga

Lägger man in söksträngen ”tigerjakt mora träsk youtube” så är man en av de över 3 miljoner som sett något av de klippen på Youtube. Ganska tidigt kom Leif Walter på tanken med Gert-Ove Smedlund att de skulle ge sig ut på en turné. Det fanns väl en och annan musiker som spelade och sjöng för barn redan på den tiden. Det som gjorde att Mora Träsk stack ut var att de tänkte mer rockkonsert fast för barn. 

Mora Träsk första turné 

Så istället för små trånga lokaler hyrde de rejäla ställen. En av de första konsertplatserna de körde på var Vågen i Göteborg. Under tre dagar så kom det ofattbara 11.000 personer och såg dem. Låtlistan som de spelade under dessa dagar finns tyvärr inte kvar längre vad man vet. Men redan där och då spelade de både välkända gamla låtar och låtar som blev klassiker för Mora Träsk. Några av de låtar som fanns med på repertoaren var säkert:

  • Fader abraham
  • Honky tonk
  • Klappa händerna
  • Bä bä vita lamm

Leif – grundpelaren i Mora Träsk

Idag är Leif Walter över 70 år, men har full rulle med sina turnéer över landet. Det är många städer som fått besök av Mora Träsk genom tiderna. Gävle, Karlskrona och Falun är några städer som har återkommande besök för att bara nämna några.

Barnen som var små på åttiotalet väljer att komma tillbaka och se sina barndomsidoler igen. En del kanske till och med snart kommer ta med sina barnbarn på en konsert. Då har man chansen att visa att musik kan vara aktuell över flera årtionden. Med så många barn (och vuxna) på en konsert kan man tro att det är som en cirkus på plats.

Gymnastikpass för stora och små

Det roliga är att alla är fullt koncentrerade på vad som händer på scenen och hänger med i både sånger och rörelser. För både Leif Walter och hans gitarrist blir det ett roligt gympapass på scenen. Den glädje de har på scenen smittar av sig till publiken som går därifrån höga på endorfinkicken och bara njuter av livet.

Under början av 2000-talet hade Mora Träsk till och med spelningar på ett gäng studentkårer. Precis som när de var små satt studenterna ner på golvet och sjöng med i allsköns låtar. Nostalgifaktorn var stor för alla studenterna som bevistade spelningarna. Det förgyllde verkligen studenternas tillvaro bland tentaplugg och föreläsningar. 

Mora Träsk – barnens idoler

Någon motsvarighet till Mora Träsk finns inte idag. Det är många som försökt att ta över stafettpinnen och göra hits. Givetvis finns det andra barnhits än Mora Träsk, men jämfört med Mora Träsk har de andra varit dagsländor. Få artister inom barngenren drar så många på konserter som Mora Träsk gör. 

Den dagen de kom på idén att göra en spelning till en rockkonsert för barn var ett genidrag. Det är definitivt det som särskiljer den f.d. lågstadieläraren Leif Walters Mora Träsk från andra barninriktade artister. Låt oss hoppas att de sångglada gympapassen fortsätter i många år framöver till glädje för både stora och små. Nu är det dags att gå ut på Tigerjakt!

Relaterade inlägg