Mats Wikström

by grupptrycket
CHILDDDD1

Mats Wikström – blev känd som barnskådespelaren till rollen Karlsson på taket. Liksom många av Astrid Lindgrens barnskådespelare har det präglat hans uppväxt mycket. Alla barn som har växt upp med Astrid Lindgrens figurer minns dem väldigt väl och det är lätt hänt att man fastnar i den rollen och får svårt att göra nya roller.

Korta fakta om Mats Wikström

Fullständigt namnMats Henrik Wikström
ÅlderFödd 1964 i Östhammar, Uppsala län
Känd frånKarlsson på taket
Visste du att?Han blev dubbad 
1964En bra årgång

Mats Wikström bor i Tullinge.

Mats Wikström bor i Tullinge utanför Stockholm med fru och son. Han bor i en villa dit han flyttade för fjorton år sedan. 

Man kan tycka att Mats Wikström är ett ganska ovanligt namn, men det går att hitta ganska många Mats Wikström. Det finns en som är tio år äldre och bor på Upplandsgatan 99. Det finns en som är 52 år och bor i Täby. 

Du kan också hitta en Mats Wikström som gör reportage från Vanuatu, om kannibaler och vulkaner. Du hittar även Svemo, det svenska motorsportförbundet, Svea bank och Tyresö när du söker på Mats Wikström.

När du söker hamnar du säkert också på influencern Vanja Wikström. Hon har en sida som heter Motherhood där hon och Niklas skriver och ger tips på mat och recept.

Ingen av dessa har någon koppling till Mats Wikström som spelade Karlsson på taket och ska inte förväxlas.

Filmen Karlsson på taket

Filmen Karlsson på taket spelades in 1974 när Mats Wikström bara var nio år gammal. Karlsson på taket är en ganska tuff karaktär, och det var mer än en gång som Mats Wikström tyckte att han var lite väl hård mot lillebror. Trots sina unga ålder så kunde han ändå tänka att det var en roll han spelade, att det inte var på riktigt, att det därmed var okej att vara så tuff mot Lillebror. Det var ju ändå Astrid Lindgren som hade hittat på historien. 

Alla minns vi väl scenen när Lillebror och Karlsson ska dela på kolor. Kolorna är i udda antal och för att jämna ut det så äter Karlsson upp en först. Sedan kunde de dela “jämnt”. 

Lillebror protesterar och Karlsson frågar hur han skulle ha gjort. 

– Jag skulle ha gett dig en extra. 

– Då fick du ju som du ville, svarade Karlsson.

Tillägg för selen? 

Under filminspelningen var Mats Wikström tvungen att bära kostym, en varm peruk och en uppstoppad mage. Det var naturligtvis väldigt obekvämt och man kan tycka att det borde ge extra betalt men det gjorde det inte.

Det som faktiskt gav extra betalt var de scener när Karlsson på taket hänger i en sele. Man kan undra om han som nioåring tyckte att det var roligt eller läskigt att komma ner från taket i en sele.

Många av barnskådespelarna fick en engångssumma vid tillfället. Det har diskuterats och ifrågasatts efteråt huruvida det var korrekt. Men ingen kunde väl veta vilken succé filmerna skulle göra efteråt och vilka pengar de skulle dra in under lång tid. 

Visste du att?
  • Mats Wikström gjorde inte själv rösten till Karlsson på taket i filmerna. Han blev faktiskt dubbad av Jan Nygren för att karaktären skulle låta mera vuxen.
  • Mats Wikström utbildade sig sedan till väktare i Boden, med andra ord valde han senare en helt annan karriär.
  • Han medverkade i programmet “Nugammalt” med Filip och Fredrik 2013 där han blev intervjuad tillsammans med Inger Nilsson, allas vår Pippi Långstrump. Även hon känd barnskådespelare som haft svårt att hitta nya roller. Hon har spelat obducent i Gotlandsdeckaren Kommissarien och havet, men det är inte så lätt att bli tagen på allvar som obducent när alla tänker på Pippi Långstrump.
  • Han har en son som är född 1993.
1964 – En bra årgång

1964 var ett bra år. Förutom att Mats Wikström föddes det året, föddes även sångaren Mats Leven och en Stefan Wikström. Det finns även en tandläkare Mats Wikström i Göteborg som är född då. 

Man får vara noga när man googlar så att man verkligen hamnar på rätt Mats Wikström. Man kan inte vara säker även om man får upp rätt födelseårtal.

Just i det här fallet får man dessutom många motsägelsefulla uppgifter. Datumet när han föddes är en sådan uppgift som varierar. Man kan anta att han själv sitter inne med rätt information om inte annat. 

Med andra ord – gå alltid till källan om du vill vara helt säker på att få rätt information.

Relaterade inlägg