Maja Ivarsson – rockstjärnemorsan

by grupptrycket

Hon lärde sig spela valthorn när hon var 8 men det var när hon 5 år senare plockade upp elgitarren som karriärsbanan blev utstakad – hon skulle bli rockstjärna. Och det blev hon. I gymnasiet startade Maja Ivarsson tillsammans med några kompisar bandet The Sounds. Resten är, som man säger, historia.

Snabbfakta om Maja Ivarsson

Född2 oktober 1979, Åhus, Sverige
FamiljSonen Dante och sambon Daniel
InstrumentSång och elgitarr
PseudonymNancy Blonde

Maja Ivarssons band – Helsingborgs stolthet

Maja Ivarsson har med The Sounds turnerat över hela världen och blivit en av Sveriges mest kända grupper. Utöver popularitet på hemmaplan har bandet tagits emot otroligt väl i USA där de hittills har hunnit göra 20 turnéer och spelat med bland andra Foo Fighters och No Doubt.

The Sounds startades i Helsingborg 1998. Innan Maja Ivarsson blev frontfiguren var hon faktiskt med i ett annat band som hette We Like the Feetsmell – det projektet utmynnade inte riktigt i samma lyckosaga kan man säga. The Sounds musik består av en fantastisk blandning av rock-, punk-, indie- och synthmusik som sammansvetsas med Maja Ivarssons karakteristiska sång.

Bandet har släppt sex stycken skivor i full längd och en EP:

  • Living in America (2002)
  • Dying to Say This to You (2006)
  • Crossing the Rubicon (2009)
  • Something to Die for (2011)
  • Weekend (2013)
  • The Tales That We Tell – EP (2017)
  • Things We Do for Love (2020)

Genombrottet i USA kom redan med första skivan Living in America – den sålde där i över 100 000 exemplar. Det innebar en raketstart på den internationella karriären och på ett sätt har The Sounds nästan varit större i USA än vad de varit hemma i Sverige. Maja Ivarsson har sagt i intervjuer att man i Sverige inte riktigt förstått vilken stor och lojal skara fans bandet har på andra sidan atlanten.

Maja Ivarsson i Så mycket bättre

Hösten 2012 var Maja Ivarsson en av deltagarna i tittarfavoriten Så mycket bättre – ett TV-program där svenska artister samlas och tolkar varandras låtar som de sedan framför under gemytliga måltider. Maja har sagt att hon i och med programmet fick en chans att tydligare berätta för sin svenska publik om bandets amerikanska framgångssaga.

En av de andra deltagarna som Maja Ivarsson fick en bra kontakt med var artisten Darin. De båda hade en sådan kemi i TV-rutan att romansrykten snabbt spred sig – vilka Maja Ivarsson har avvisat.

Den säsongen av Så mycket bättre bjöd på många minnesvärda framträdanden varav ett av de mer populära var Maja Ivarssons tolkning av, den numera bortgångne, Olle Ljungströms Norrländska präriens gudinna. Med sin skrapiga stämma tog Maja Ivarsson hiten från 90-talet in i 2010-talet. Ett annat uppskattat nummer var Sommartid, Magnus Ugglas låt som Maja också framförde.

Maja Ivarssons mammaliv

Sedan 2015 har Maja Ivarsson gått in i en ny fas i livet – det var nämligen då hon fick barn – sonen Dante. I intervjuer säger hon att livet med Dante i Malmö, där de bor, har gett henne en struktur och rutin som hon tidigare saknat. Samtidigt har inte livet som småbarnsförälder förtagit rockstjärnelivet. Dante var bara tre månader gammal första gången han fick följa med bandet på turné. Maja Ivarsson använder spelningarna med bandet som en ventil – på scen får hon vara den karismatiska och energifyllda rockstjärna som publiken känner igen, för att sedan koppla om till mammarollen.

Maja Ivarsson är inte tillsammans med Dantes pappa, den amerikanska regissören Ben Fee. När paret gjorde slut visste Maja inte ens om att hon var gravid. Ben Fee är fortfarande bosatt i USA men har planer på att flytta till Sverige för att kunna spendera tid med sin son.

Men Maja Ivarsson har hittat kärleken på nytt sedan dess. Hon fick pojkvän 2021 – Daniel Nilsson, som är en svensk fotomodell. Maja har sagt i intervjuer att de båda inte riktigt kände till varandra innan de träffades – Daniel hade inte koll på The Sounds och Maja hade aldrig hört talas om fotomodellen. Därför skapades en bra grund för de båda att träffas.

Relaterade inlägg