Lasse Holm – en musikalisk renässansman

by grupptrycket
Lasse Holm – en musikalisk renässansman

Det är inte säkert att du känner igen hans ansikte, men Lasse Holm är en av Sveriges största kompositörer och låtskrivare. Du har nästan garanterat hört någon av hans låtar, även om du inte vet om det. Han står bakom nästan alla svenska schlagerhits.

Snabbfakta om Lasse Holm

Född1943
NationalitetSvensk
YrkeKompositör, låtskrivare och programledare
GenreSchlager, dansband, pop och rock

Vad har Carolas superhit “Främling” gemensamt med Kikki Danielssons “Bra vibrationer” och Arvingarnas “Eloise”? Förutom att de är riktigt svängiga dängor, alltså. Den gemensamma nämnaren är Lars-Eric Gustav Holm, även kallad Lasse Holm. Lasse Holm är Sveriges okrönte schlagerkung.

Redan som barn var Lasse Holm intresserad av musik och han spelade både piano och trumpet. Senare spelade han även gitarr och sjöng. Han är med andra ord en riktigt renässansman med många strängar på sin lyra.

Sveriges låtskrivarstjärna

Lars-Eric Gustav Holm föddes 1943 i Stockholm och har sedan dess varit en lysande stjärna på den svenska musikhimlen. Nästan sedan födseln, i alla fall. Redan 1959, när Lasse Holm endast var 16 år gammal spelade hans band Doug and the Millsmen på Nalen i Stockholm. Han har sedan dess haft en mängd olika band och skrivit låtar till andra.

Några av hans mest kända låtar är:

  • Främling, framförd av Carola. Lasse Holm var låtskrivare.
  • Bra vibrationer, framförd av Kikki Danielsson. Lasse Holm var låtskrivare.
  • Eloise, framförd av Arvingarna. Lasse Holm var låtskrivare även här. 

Förutom att ha ett helt gäng egna band och skriva melodifestivalenvinnarlåtar har Lasse Holm även haft ett privatliv, så klart.

Privatliv och familj

Lasse Holms fru heter Kerstin Holm och paret har varit gifta i många år. Tillsammans har de två barn, dottern Paula och sonen Peter. Båda barnen är idag vuxna och har egna familjer.

Lasse Holm har även en gård i Mölltorp, där han spenderar mycket tid. Det är där han kopplar av och även där han skrev stora delar av sina memoarer, som heter “En hel massa Lasse”. Om du någon gång har googlat eller sökt information om den store låtskrivaren har du säkert stött på orden “Lasse Holm pizza”. Vad i alla världen handlar det om? Äter han ovanligt mycket pizza? Nje, även här handlar det om musik.

Lasse Holm pizza

Lasse Holm skrev en låt som först var på engelska, men eftersom den hade arior tyckte arrangören att den borde vara på italienska. Andra människor tycker kanske att det är ett problem att skriva en låt på italienska när man inte kan italienska. Men inte Lasse Holm! Han sökte inspiration bland det mest italienska som fanns i Sverige på 1980-talet. På olika pizzerior. 

Lasse “italienaren” Holm besökte helt sonika olika pizzerior och läste deras menyer. Därifrån tog han italienska ord och skrev låten Canelloni Macaroni, som handlar om just pizza.

Pizzalåten blev, föga förvånande, en mycket populär låt att spela på pizzerior. Den låg även på Svensktoppen i 13 veckor.

Maskerad sångare

Trots att Lasse Holm börjar närma sig åttio år och inte längre är en ung duvunge visar han inga tecken på att slå av på tempot. Under programet Masked Singer, som sändes 2022, deltog Lasse Holm utklädd till astronaut. Han deltog i två avsnitt innan han åkte ut. Hans utklädnad anspelade på att han har haft två band med rymdtema, The Spacemen och The Moonlighters. Verkligen passande att vara astronaut då.

Kuriosa i korthet

Videon till Canelloni Macaroni har i England fått pris för att vara den sämsta videon någonsin. Samma låt användes i filmen “Sune i fjällen”, som släpptes 2014.

Lasse Holm har skrivit inte mindre än fem låtar som vunnit melodifestivalen. 

Superlåtskrivaren Max Martin har tackat Lasse Holm vid ett tal och nämnt honom som en av sina stora förebilder.

Relaterade inlägg