Kay Bojesen – så mycket mer än en apa av trä

by grupptrycket
wooden animals1

Den kanske mest kända lilla figuren är en Kay Bojesen apa, men denna lilla klassiker är långt ifrån ensam i Bojesens fauna. Där går det även att hitta en fågel, flodhästar och till och med zebror. Men vem var egentligen formgivaren bakom dessa djur som kommit att bli designklassiker i hela världen?

Korta fakta om Kay Bojesen

Namn:Kay Bojesen
Ursprung:Dansk
Känd för:Sina trädjur och sitt silversmide
Kända produkter:Apan, sångfågeln, livgarden

Kay Bojesens alla djur

Du har säkert stött på dem – något av Kay Bojesens många djur. Denna danske gigant hann formge en hel arme av små trädjur under sin verksamma tid under första del av 1900-talet. I gänget kan man hitta djur som en hund (tax), lovebirds och elefant, men djuret flest människor förknippar med Kay Bojesen är och förblir apan. Detta lilla mästerverk i teak återfinns i många nordiska hem och är en kär inredningsdetalj för flera personer. 

Trots hans vackra djur i trä var det inte skulptör som Kay Bojesen utbildade sig till från början. Nej, som son till en silversmed föll det sig naturligt att även Kay utbildade sig inom silvrets ädla konst. Kay Bojesen blev alltså silversmed och gick som lärling hos den anrike George Jensen. Jensen som var stor redan på denna tid var en viktig inspirationskälla för Kay Bojesen. 

Jugendstilen som Jensen arbetade i var något Kay Bojesen tog med sig i sitt arbete med silver men med tiden blev hans formspråk mer avskalat. Det funktionalistiska tog sakta över i hans formgivning, något som syntes inte minst på hans bestick. Just bestick var faktiskt något Kay Bojesen gjorde sig känd för. 1951 vann han första pris på Milanotriennalen för besticket Grand Prix som han designat över tio år tidigare. 

Kay Bojesen är en dansk ikon

Förutom djur skapande Kay Bojesen även andra saker i trä. Hans tolkning av Danmarks livgardesoldater har blivit något av en symbol för hela Danmark. Bilden av dem har fått dekorera och pryda både det ena och det andra och än idag kan man köpa den lilla träfiguren på flertalet ställen i Danmark. Då figuren finns i en version som bär den danska flaggan får den lille soldaten ofta agera flaggstång på diverse födelsedagsbord. Figuren har med tiden även fått andra små kompisar. Exempelvis finns den en polisman designad i samma stil som ett komplement till den danske lille vakten. 

Dessa små gubbar till trots så är det fortfarande apan som blivit en av Kay Bojesens absolut mest älskade skulpturer. Idag går det att få apan i en mängd olika skepnader så som:

  • Klassisk teak
  • Ek/lönn
  • Mörkbetsad ek

Det finns helt enkelt en apa för alla. När man väl valt träslag är det dags att välja storlek på sin lilla apa. Apan görs i ett flertal storlekar där den största har en prislapp runt 15 000 svenska kronor. Den vanligaste modellen är dock den lilla apan på 20 cm som allt som oftast dyker upp i hem hängande i en bokhylla eller något liknande. För den som vill festa till det går det idag att klä ut sin lilla apa. Apan har förärats med såväl en studentmössa som en tomteluva och kan på så vis hänga med i årets större evenemang. 

Kay Bojesen har skapat den perfekta presenten

Det kan vara så att Kay Bojesens trädjur är den perfekta presenten. Det finns en figur för nästan alla stora livshändelser och kanske är det därför det blivit så populärt att ge bort något designat Kay Bojesen. Till jul en tomte, och vid ett bröllop kan det vara mysigt att skänka fåglarna vid namn Lovebirds. Ett present med tydlig kärlekskoppling som gläder vilket brudpar som helst. Vid ett barndop kan det passa perfekt med en apa mini. Denna lilla gulliga leksak är dessutom relativt tålig och klarar därför till och med av små oförsiktiga barnhänder. I alla fall en kort stund. 

En sångfågel kan passa den nyutexaminerade och en zebra eller tax passar bra att ställa i bokhyllan som en cool inredningsdetalj. Bojesens design är mycket tidlös vilket göra hans djur lätta att placera i flertalet hem. Denna evigt moderna stil gör dessutom att djuren uppskattas av såväl gammal som ung. Kanske är det just detta som gör Kay Bojesens design så unik – den spänner över ett oändligt antal generationer.  

Relaterade inlägg