Världen stannar när Jakob Eklund säger ”vafan”!

by grupptrycket
Världen stannar när Jakob Eklund säger ”vafan”!

Det var på youtube och genom Carl Dehman som svenskarna uppmärksammades på Jakob Eklunds kärlek till ordet ”vafan”. Men det var inte denna lilla svordom som tog Jakob Eklund till den absoluta toppen bland Sveriges skådespelarelit. För att komma dit krävdes år av hårt arbete.

Snabbfakta om Jakob Eklund

Namn:Jakob Eklund
Född: 1962
Yrke:Skådespelare 
Civilstånd:Gift med Marie Richardson 

Så träffade Marie Richardson Jakob Eklund

Jakob Eklund har synts i massor av produktioner genom åren. Många minns honom som den lite lättledda och trångsynta Mårten i Änglagård. Jakob Eklund var skådespelare i alla filmerna om Änglagård och tillsammans med sina motspelare Helena Bergström, Sven Wollter och Rikard Wulff blev han otroligt älskad i sin rolltolkning. Änglagård spelades in under 90-talet och det var runt denna tid som Jakob Eklunds stora genombrott på vita duken kom.

När Jakob Eklund blev känd för den breda massan var han allt annat än nybörjare i skådespelarvärlde. Eklund gick Teaterhögskolan redan på 1980-talet och det var där han träffade sin fru Marie Richardson. Paret har flera gånger under sin långa relation kommit att spela mot varandra. I Johan Falk spelar Jakob Eklund Marie Richardsons man och Maries roll är en viktig kugge i seriens handling. 

Privat har paret två gemensamma barn. Jakob Eklund och Marie Richardson hade inte speciellt bråttom att bli äkta makar. Giftermålet fick vänta ända till 2008 då de äntligen sa JA till varandra. I programmet Tillsammans med Strömstedts har Marie Richardson och Jakob Eklund berättat att deras förhållande varit något av en bergochdalbana och stundvis relativt bråkigt. 

Jakob har tidigare gått ut med att han har haft perioder då han har missbrukat alkohol, något som han sägs ha fått under kontroll på senare tid. Kanske vill han inte att missbruket ska bli hans död, som det sorgligt nog blev för hans pappa.

Jakob Eklund är en av Sveriges populäraste skådespelare 

Det är inte bara genom Änglagård Jakob Eklund kommit att bli känd för allmänheten. I Tusenbröder spelade Eklund fängelsekompisen Petter och på senare år har Jakob Eklund spelat mot bland andra Eva Röse i serien Heder på Viaplay. Såväl Jakob Eklunds ansikte som röst är välkänd för svenskarna och inte sällan dyker han upp i rollistan på svenska storfilmer. Eklunds lite tuffa framtoning har ofta lett till att han fått spela skurk. I serien om Kurt Wallander axlade han rollen som Frank Borg – en hårdnackad polis som inte alltid hade rent mjöl i påsen. 

Trots alla dessa redan nämnda roller är Jakob Eklund absolut mest känd som Johan Falk i filmerna om densamme. Den första filmen om Falk kom redan 1999 och hette Noll Tolerans. Ytterligare tjugo filmer kom det sedan att bli i serien om Johan Falk innan Jakob Eklund lade polismössan på hyllan år 2015. En annan skådespelare som spelade stor roll för seriens popularitet var Joel Kinnaman. I rollen som infiltratören Frank Wagner övertygade Kinnaman och han var en stor del av seriens handling i de första två säsongerna. Kinnaman kom som bekant att fortsätta sin karriär i Hollywood med stora roller som Robocop, men för Jakob Eklund följdes succén med Johan Falk-filmerna många teaterroller i uppsättningar som:

  • Europas kniv av Björn Runge
  • Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf 
  • Fanny och Alexander av Ingmar Bergman 

Jakob Eklund har fått mycket beröm för sina skådespelarinsatser, förutom att han hamnat på Alex Schulmans utelista, där han kallat Jakob för Sveriges sämsta skådespelare. Schulman har dock backat på det uttalandet efter att Eklund ställt honom mot väggen.

Jakob Eklund på Dramaten

Sedan 1990 har Jakob Eklund verkat som skådespelare på den anrika Dramaten i Stockholm. Hans fru, Marie Richardson, har berättat hur Jakob ständigt delar loge med Tomas Hanzon medan Marie själv delar loge med ingen mindre än Gunnel Fred. Även om både Eklund och Richardson arbetar på Dramaten delar de sällan scen och ingår sällan i samma uppsättningar. Då och då har såväl Eklund som Richardson spelat på andra scener. Under 2017 kunde publiken möta Jakob Eklund på Kulturhuset Stadsteatern i Billy Elliot. Eklund spelade Billys pappa i denna musikaluppsättning.

Sitt stormiga förhållande till trots verkar varken Marie Richardson eller Jakob Eklund känna någon större svartsjuka när det kommer till att se sin partner i heta scener med andra skådespelare. Genom sin långa gärning i skådespeleriets tjänst har det hänt mer än en gång att Richardson och Eklund ingått i avklädda kärleksscener. Senast härom året spelade Marie Richardson jättekär i Peter Stormare när de båda ingick i ensemblen för filmen ”Tisdagsklubben”. 

Relaterade inlägg