Hur sänker man kreatinin?

by grupptrycket
blood check

Om nyligen har varit hos läkaren kanske du har fått veta att du behöver sänka kreatininhalten i blodet. Men, hur sänker man kreatinin? För att svar på frågan behöver du först veta vad kreatinin är och vad det höga värdet kan bero på och leda till.

Kreatininvärde tas genom blodprov och det tas ofta för att kontrollera att dina njurar funkar som de ska. Kreatinin bildas i kroppen när musklernas energireserv, kreatinfosfat, bryts ner. Eftersom kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna kan kreatininnivåerna i blodet vara en indikation på hur väl dina njurar fungerar. Men ett normalvärde för kreatinin kan också vara högre om du har mycket muskelmassa. Kroppsbyggare har till exempel ofta högre värden än andra.

Hur behandlas högt kreatinin?

Om du har högt kreatinin, men det inte beror på att du har hög muskelmassa kan det finnas andra orsaker. Du behöver inte förbereda dig på det värsta och genast börja googla “högt kreatinin cancer”. Sitt lugnt i båten och fundera på vad du gjorde innan testet togs. Om du åt mycket rött kött precis innan blodprovet togs kan det påverka kreatinin-nivåerna. Samma sak om du är uttorkad och inte druckit tillräckligt med vatten. 

Om ditt kreatinin är högt utan någon sådan tydlig orsak kan det dock tyda på njursvikt. Njursvikt behöver inte vara dödligt och de allra flesta kan leva ett långt och aktivt liv ändå. Vissa behöver dialys, men andra kan förbättra sin njurhälsa genom livsstilsförändringar. Om din njursvikt beror på förhöjda halter kalium kan du behöva undvika avokado, till exempel. Det är viktigt att du pratar med din läkare om vad som är rätt för dig. 

Mat och vatten

Din livsstil och kost påverkar din njurhälsa. Det finns inte en tydlig lista på mat att undvika vid njursvikt, utan det beror på vad din njursvikt beror på. Vad som däremot är universellt för att behålla god njurhälsa är att dricka mycket vatten.

Vården rekommenderar sex till åtta glas om dagen, för att hålla njurar och urinblåsan i gott skick. Annars är det de gamla vanliga råden, som gäller för hela kroppen. Äta frukt och grönt, undvika rökning, måttligt med alkohol och regelbunden motion. 

Relaterade inlägg