Hur räknar man ut arean på en cirkel?

by grupptrycket
calculator

Hur man räknar ut arean på en cirkel är en sån där enkel sak som man lär sig redan i åk 6 eller så och som man tror att man ska minnas hela livet. Sen står man plötsligt där och skäms när man helt oförhappandes behöver räkna ut den. Det är då man i smyg tar upp mobilen och googlar “hur räknar man ut arean på en cirkel”.

Arean på en cirkel – formel

Hur man räknar ut arean på en cirkel med diameter är i grund och botten samma sak som hur man räknar ut arean på en cirkel med radien. Radien är ju diametern delat med två. Sen kommer förstås det där besvärliga med att det ska vara upphöjt till två också. Det kan onekligen ställa till det i hjärncellerna. Sen ska man komma ihåg hur mycket 𝝅 (pi) är till råga på allt…nämligen 3,14.

Om vi kallar diametern (alltså största måttet du kan ta tvärs över hela cirkeln) för “D”, radien (som är hälften av diametern) för “r” och arean för “A” så kan du välja vilken av dessa formler som känns enklast för dig:

  • A = 𝝅 r2  (kan också skrivas A = 𝝅 r r )
  • A = 𝝅 (D2)2 (kan också skrivas A = 𝝅 D2D2)
  • A = 𝝅 D24 (kan också skrivas A = 𝝅 D D4)

Tänk på enheterna

Hur räknar man ut arean på en cirkel och får ett svar med en lämplig enhet? Om du har en cirkel med en diameter på till exempel 88 cm och använder den siffran direkt så kommer svaret att bli i kvadratcentimeter (cm2). Arean blir då hela 6079 cm2. Då uppkommer genast frågan vad detta motsvarar i kvadratmeter.

Svaret får du om du delar med 10 000 eftersom det går 100 cm på en meter och detta i kvadrat blir just 10 000. För att göra enklare för dig så kan du istället sätta in diametern (eller radien) i meter i formlerna ovan (i vårt exempel är diametern 0,88 m). Då får du svaret direkt i m2. 

Hur är det med omkretsen då?

Hur man räknar ut omkrets på en cirkel är lite enklare, eftersom man inte behöver ta något upphöjt till två. Även här fungerar det att räkna med diametern D eller radien r:

  • A = 2 · 𝝅  · r
  • A = 𝝅  · D

Relaterade inlägg