Hur nära tomtgräns får man bygga

by grupptrycket

När det kommer till byggprojekt på fastigheter kan det vara svårt att veta hur nära tomtgräns man får bygga. Funderar du på att uppföra en stuga, ett uterum eller kanske en lekstuga till barnen i trädgården? Då gäller det att ha koll på var gränserna går – bokstavligt talat.

Grundläggande regler för byggnation nära tomtgräns

Generellt sett får man bygga upp till 4,5 meter från tomtgränsen för självständiga byggnader som inte är högre än 3,6 meter. Om ditt byggprojekt är större än detta så innebär det att det finns särskilda regler att förhålla sig till.

Beroende på storleken på byggnaden, höjden och dess närhet till tomtgränsen, ser reglerna olika ut. Nedan finner du en kort sammanfattning av de viktigaste reglerna:

Typ av byggnad Maximal höjd Avstånd till tomtgräns
Självständig byggnad 3,6 meter 4,5 meter
Förbunden byggnad Varierar 4,5 meter
Stor byggnad Över 3,6 meter Specialregler

Att tänka på innan du bygger

Det finns några viktiga punkter att ha i åtanke när du planerar att bygga nära din tomtgräns. Genom att ta hänsyn till följande rekommendationer kan du undvika onödiga problem och konflikter:

  • Undersök lokala byggregler: Varje kommun har sina egna regler. Kontrollera vad som är tillåtet i just din kommun innan du sätter igång med byggprojektet.
  • Ta hänsyn till grannar: För att undvika eventuella tvister med grannarna bör du först informera dem om ditt byggprojekt.
  • Sök bygglov: För vissa byggprojekt krävs det bygglov. Ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.

Att räkna med när man bygger nära tomtgränsen

När du bygger nära tomtgränsen kan du ställas inför vissa utmaningar. Du kan till exempel behöva be om grannens tillstånd, eller vidta extra åtgärder för att skydda grannarnas fastighet under byggprocessen.

Håll i åtanke att trots att det finns regler för hur nära tomtgränsen man får bygga, kan det vara klokt att ge sig själv lite extra utrymme för att underlätta byggprocessen och undvika eventuella konflikter.

Relaterade inlägg