Hur många revben har man?

by grupptrycket

Många gånger tänker man kanske inte på att man har revben förrän de gör ont. Man har ramlat av en häst eller tacklats för hårt på fotbollen och det gör mycket ont i bröstkorgen. Därför kan det vara bra att veta hur allt hänger ihop. 

Bröstkorgen består av tolv bröstkotor, bröstbenet (också kallat sternum) och revben. De flesta människor har 12 par revben, det vill säga totalt 24 stycken. Sju par revben är så kallade sanna revben och fäster direkt i bröstbenet. Revbenspar 8, 9 och 10 fäster inte direkt i bröstbenet utan i ovanför sittande revben och kallas därför falska revben.

Revbenspar 11 och 12 kallas flytande revben och fäster inte på något sätt till bröstkorgens framsida. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna. Muskler som är viktiga för andningen fäster i bröstkorgen. 

Är det någon skillnad mellan kvinnor och män?

Många undrar hur många revben en kvinna vs en man har. Det är en skapelsemyt att kvinnor har fler revben än män, men det stämmer inte. Det är inte könet som bestämmer hur många revben en människa har. 

Intressant att veta om revben

Ibland kan antalet revben i en människa skilja sig åt. Så hur många revben har man i kroppen? Jo, de allra flesta har 24 stycken revben, men det kan förekomma att en person har ett extra revben eller saknar ett revbenspar, det är dock inte vanligt. Så hur många revben har man på varje sida? Svaret på den frågan är fortfarande 12 stycken. I de allra flesta fall.

Revben är inte alltid symmetriska. Om till exempel några kotor i ryggraden är lite vridna blir genast revbenen mer spretiga på ena sidan. Om det är små skillnader behöver det inte betyda att man är sjuk. 

Djur har också revben, precis som människor. Hos däggdjur varierar revbenen mellan 9 och 25 stycken. 

Relaterade inlägg