Hur många magar har en ko och varför?

by grupptrycket
Hur många magar har en ko

Många tror att kor har fyra magar. Vissa säger till och med att kon har sju magar. Detta är helt felaktigt. Så hur många magar har en ko? Kon har bara en mage, men den magen är uppdelad i fyra avdelningar: våm, nätmage, bladmage och löpmage.

Vad är idisslande djur?

Idisslare är uteslutande växtätare. De livnär sig på stjälkar, gräs och örter och har ett komplext matsmältningssystem för att omvandla maten till enklare föreningar. De växter som idisslare livnär sig på består av ett högt innehåll av cellulosa, som endast kan utnyttjas tack vare anatomin i dessa djurs matsmältningssystem. Specialiserade mikroorganismer i kons matsmältningssystem bidrar till processen.

Idisslande innebär egentligen att tugga tillbaka den mat som redan har svalts. Idisslare blandar maten med saliv och för den vidare till matstrupen så att den sedan förs till magsäcken. Men i denna process stöts de större partiklarna åter upp i munnen för att tuggas igen och senare återätas.

Kons matsmältningssystem: kon har fyra magar

En kossa kan konsumera i genomsnitt 70 kg gräs per dag under en period av 8 timmar. Den kan göra detta tack vare sitt speciella anatomiska och fysiologiska system som sköter matsmältningen. Låt oss titta på kons underliga mage.

De fyra avdelningarna i en kos mage är:

Våm

I detta fack finns mikroorganismer som startar fermenteringen av maten för att omvandla den. Våmmen är den största avdelningen av kons alla magdelar och den kan ha en kapacitet på upp till 200 liter.

Nätmage

Denna magdel har till uppgift att transportera maten tillbaka till kossans mun för att tuggas vidare efter att ha smälts i våmmen.

Bladmage

Denna avdelning består av olika veck. Funktionen hos kons bladmage är att absorbera överflödigt vatten så att fodret passerar till nästa struktur så koncentrerat som möjligt och att enzymerna som deltar i matsmältningen inte späs ut.

Löpmage

Detta är själva komagen. Syrahalten i detta område är hög, vilket är anledningen till att alla mikroorganismer som bearbetat maten smälts här, vilket också stoppar jäsningen. Saltsyra och pepsin produceras, vilket gynnar bearbetningen av proteiner som har nått området, vilket orsakar en kemisk matsmältning av maten.

Rolig fakta om kor och andra djur

  • Kameldjur är också idisslare.
  • Kor släpper ut metangas när de smälter mat.
  • Hur mycket mjölkar en ko per år? Över 10 000 liter.
  • Hur många tänder har en ko? 32.
  • Hur många magar har en get? Bara en.
  • ’Står kor i’ – webbkryss: svaret är ’pluralis’!
  • Hur gammal blir en ko? Upp till 20 år.

Relaterade inlägg