Hur många dagar är det kvar tills halloween?

by grupptrycket
Halloween

93 dagar. Eller, ja, det beror ju förstås på när du läser det här. Men för att omformulera frågan; NÄR är halloween 2022? 31 oktober. Alltid 31 oktober. Du kan sluta läsa nu. Hej då! Ha det bra! Bye bye! Eller… ja, det beror ju på vad du precis menar med halloween.

När är halloween i Sverige? Och vad innebär ens halloween i Sverige?

Om du menar det inlånade, amerikanska halloweenfirandet, alltså hela bus-eller-godis, skära-pumpor, klä-ut-sig-i-läskiga-eller-roliga-dräkter-grejen så är det alltid den 31 oktober som gäller. På samma vis som julafton firas den 24 december och alla hjärtans dag den 14 februari.

Men om du menar den kristna högtiden allhelgonaafton, så firas den första fredagen i november, vilket i år sker på den fjärde, följd dagen efter av alla helgons dag på den femte. Men om du menar allhelgonadagen så firas den alltid den 1 november, om då inte den 1 november sker på en fredag, för då är det allhelgonaafton. För att inte tala om alla själars dag, vilket firas dagen efter alla helgons dag. Du skulle verkligen ha slutat läsa efter första paragrafen.

Så, hur många dagar är det kvar tills halloween?

Men jag skulle anta att du menar halloween som i Michael Myers och inte som i Sankt Mikael, då de hängivna kristna troligtvis inte behöver googla när deras högtider infaller. Men det borde inte du heller. Det är hög tid att du äntligen lär dig att halloween ALLTID firas den 31 oktober. Runt om i världen, samma datum. Men nu vet du det.

Så, nästa gång någon du känner – eller bara någon random på tunnelbanan – frågar: “hur många dagar är det kvar tills halloween?” ska du svara med: “hur många dagar är det kvar till 31 oktober?” och sedan stå och vänta medan de tar fram en miniräknare – eller tills främlingen på tunnelbanan inser att mumlet de just hörde var riktat mot dem.

Relaterade inlägg