Hur långt ner ska man klippa rosor

by grupptrycket

Att klippa rosor är en konst som kräver rätt teknik och timing. Men hur långt ner ska man egentligen klippa rosor? Svaret beror ofta på din sorts ros och den tiden på året det är. I detta inlägg kommer vi granska olika faktorer att tänka på när du beskär dina rosor.

När ska man klippa rosor

Vad gäller timing, det bästa ögonblicket att klippa rosor är på tidig vår, just innan de nya skotten dyker upp. Du kan också välja att klippa dem på hösten, men endast om du bor i ett milt klimatområde där vintern inte är för hård.

Hur långt ner ska man klippa rosor

När det gäller att klippa längden på dina rosor, rekommenderas det vanligtvis att klippa dem tillbaka till 1/3 av deras ursprungliga höjd. För buskrosor kan du gå lite längre och klippa tillbaka ännu mer. Men det är viktigt att komma ihåg att alla rossorter är olika och några behöver mer försiktig beskärning än andra.

Här är en enkel tabell med några av de mest populära sorterna rosor och hur långt ner man bör klippa dem:

Rossort Höjd före klippning Höjd efter klippning
Hybridte rosor 1,5 meter 1 meter
Buskrosor 1,5-2 meter 1 meter
Stammrosor 2 meter 1,3 meter
Klätterrosor Varierande Endast döda/vissna grenar

Så här klipper du dina rosor rätt

Förutom hur lågt ner man bör klippa rosor finns det även några andra aspekter att ta hänsyn till när man klipper sina rosor. Här är några snabba tips:

1. Använd alltid skarpa och rengjorda verktyg för att minska risken för sjukdomsspridning.
2. Klipp alltid cirka 5 mm ovanför en utåtvänd knopp.
3. Skydda alltid dina händer med hjälp av rejäla handskar.
4. Glöm inte att kontinuerligt klippa bort vissna blommor för att främja ny tillväxt.

Att klippa rosor behöver inte vara krångligt. Med rätt information och lite övning kommer du snart att bli en expert på att klippa dina rosor. Och inte nog med det – du kommer även att märka att dina rosor blir vackrare och hälsosammare. Lycka till med klippningen!

Relaterade inlägg