Hur går man upp i vikt?

by grupptrycket

När man läser tidningar och sociala medier verkar det som om de flesta vill gå ner i vikt, men det finns de som faktiskt vill gå upp. Det kan finnas olika anledningar till att vilja gå upp i vikt. Vissa personer är mycket smala av naturen och känner att med några kilo till skulle de må bättre. Andra vill gå upp i vikt för att de tränar exempelvis styrketräning, och ska man bygga muskler så måste man lägga på sig kilo. Muskler kräver energi. Så hur går man upp i vikt? 

Man kan ju naturligtvis börja äta en massa pizzor, hamburgare, choklad och godis, då blir man säkerligen tjock. Men det är inte ett hälsosamt sätt att gå upp i vikt. Är man seriös och vill gå upp i vikt och må bra finns det olika sätt. Som alltid när det gäller mat finns det olika åsikter om vad som är bra att äta eller inte. På 1177 rekommenderar man att man ska äta sex måltider per dag för att öka i vikt. Man ska äta frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Man ska ha riktigt smör på smörgåsen och dricka standardmjölk. Inga lightprodukter rekommenderas. 

Om man snabbt vill gå upp i vikt

När det gäller att gå upp i vikt finns det två frågor som återkommer. De är: hur går man upp i vikt snabbt, och hur går man upp i vikt på en vecka. Man kan gå upp i vikt på en vecka om man äter fler kalorier än vad man gör av med. Ju mer kaloriöverskott, desto mer går man upp i vikt. Problemet är att det är lätt att lägga på sig övervikt genom att ha vätska i kroppen som gör att vågen pekar uppåt, men när man kissar eller svettas, går man ner igen. Det allra bästa är att ha en långsiktig plan om man vill gå upp i vikt. 

Hälsosamma kalorier

Att gå upp i vikt rent generellt är nog inte så svårt, men hur går man upp i vikt hälsosamt? Även om 1177 ska vara en bra utgångspunkt kan man hitta bättre alternativ än exempelvis mejeriprodukter och bröd (det vill säga gluten). Forskning visar att dessa livsmedel egentligen inte alls är bra för kroppen. Vill man gå upp i vikt hälsosamt rekommenderas istället t.ex. att öka intagen av energirika livsmedel som t.ex. nötter, nötsmör, avokado, ägg, nyttiga oljor och frön. 

Relaterade inlägg