High Chaparral – ett västernäventyr mitt i Småland

by grupptrycket

High Chaparral är en temapark i Småland för alla som gillar Vilda västern, cowboys och pangpang. Där kan du uppleva salooner, tågrån, pistoldueller och mycket mer. Parken har funnits sedan 1960-talet men har på senare år fått ett rejält lyft, i både popularitet och kvalitet.

Snabbfakta om High Chaparral

Var ligger High Chaparral?Kulltorp, Småland
Vad är det?En temapark med Vilda västern-tema
Grundades1966
GrundareBengt ”Big Bengt” Erlandsson

High Chaparrals historia

Många barn är intresserade av den klassiska leken ”cowboys and indians”, men vissa tar intresset med sig ända in i vuxenlivet. Big Bengt är en av dessa människor. Att i Smålands skogar bygga en Vilda västern-stad med tåg, stuntmän och ett ånglok låter galet, men det är precis vad Big Bengt har gjort. Varje sommar besöker tusentals personer den småländska cowboystaden för att se shower, vaska guld och skjuta banditer. 

Som så mycket annat här i livet växte High Chaparral fram lite av en slump. Big Bengt var efter en resa till USA väldigt inspirerad av amerikansk historia. Av en slump kom han över ett gäng gamla telefonstolpar. Telefonstolpar är stora, raka stockar som förr höll uppe telefonledningen. Som en äkta smålänning tog Big Bengt tillvara på materialet och byggde en gammaldags borg av telefonstolparna. Efter ett tag märkte han att det fanns ett intresse för att besöka hans träborg, så han började ta inträde. I början var summan fem kronor. 

Bo på High Chaparral

Efterhand växte det som idag är High Chaparral fram. Först en liten gata, sedan en kyrka, en saloon, ytterligare en gata och så vidare. Namnet kom från tv-serien The High Chaparral som sändes i slutet av 1960-talet och början på 1970-talet. Ett perfekt namn för ett litet Vilda västern-projekt i Kulltorp, Sweden.

Idag är parken så populär att det finns både boende och camping i anslutning till parken. Campingen har stugor och plats för över 600 husvagnar och tält. Det är Sveriges största inlandscamping, vilket inte säger så lite! Om du inte är sugen på campinglivet kan du även bo i villavagnar eller egen stuga. I anslutning till campingen finns en badsjö, och under högsäsongen erbjuds olika shower och underhållning för campingens gäster, även efter parkens ordinarie öppettider. 

Tåg, pistoler och matnyttig info

Förutom att uppleva fartfyllda shower fyllda med stuntmän, pistolaction och hederliga sheriffer kan du även åka High Chaparrals anrika tåg. Tåget har funnits i parken sedan 1977, och idag finns tre stycken. Alla är gamla lok som drivs av stenkol. Om du har riktigt tur, eller otur, får du uppleva det legendariska tågrånet, som i många år har dragit stor publik och skänkt skräckblandad förtjusning till besökare i alla åldrar. 

Om den fartfyllda parken låter som ett resmål för dig har du säkert frågor. Här finns svaren på några av dem.

  • Var ligger High Chaparral?
  • Skriv in ”High Chaparral 330 31 Kulltorp” i din gps för att hitta. 
  • Finns det boende nära High Chaparral?
  • Ja, High Chaparral har flera boendeformer i anslutning till parken. Annars kan du bo på hotell eller vandrarhem i Värnamo, Gnosjö eller Hillerstorp som är orter i närheten. 
  • Vad är High Chaparrals öppettider?
  • Parken har öppet under sommaren, klockan 10–18. 
  • Vad är en High Chaparral kaktus?
  • Kaktusen har ingenting med parken att göra, utan är en snabbväxande kaktussort från södra Afrika. 

Under åren har parken växt till ett stort område, så det kan vara en bra idé att använda en karta över parken. Kartorna finns både på internet och på plats. Givetvis finns det moderna faciliteter runt om i parken, som toaletter och ett flertal fik och restauranger.

Du kan även köpa knallpulverpistoler och knallpulvergevär för att själv skapa ett fartfyllt äventyr. Det brukar vara mycket populärt bland parkens yngre besökare. Det finns även gott om olika byggnader och annat att klättra på och gömma sig bakom, om du skulle råka befinna dig mitt i en eldstrid. 

Relaterade inlägg