Georg VI av Storbritannien

by grupptrycket

När Georg VI av Storbritannien växer upp så har han ingen önskan alls om att bli kung. Kung George VI föds 14 december 1895 som prins Albert, den andra sonen till kung George V.

Som ung hertig av York är han å ena sida ambitiös och har en stark pliktkänsla. Men han lider även periodvis av ångest och oro och han har en svår stamning som bidrar till en viss osäkerhet.

Samtidigt är han också den första medlemmen av kungafamiljen som lär sig att flyga. Som ung sjöofficer deltar han även i slaget vid Jylland under det första världskriget.

Kung Edward VIII abdikerar

Efter sin far George V:s bortgång blir Edward VIII kung av Storbritannien. Han abdikerar dock och gifter sig med frånskilda kvinnan Wallis Simpson. Georg VI har därmed inget större val och axlar därpå ansvaret för kronan.

Hans hustru Elizabeth, en charmig och intelligent kvinna, stöttar honom troget och blir en av hans främsta rådgivare. Med hjälp av hennes uppmuntran och kärlek visar han sig bli en exceptionell ledare för nationen när han leder Storbritannien genom andra världskriget.

Han bygger även upp goda förbindelser med Winston Churchill och ledare av andra nationer. Det brittiska folket älskar honom för hans mod och allmänmänskliga empati.

Relaterade inlägg