Första kvinnan som flög över atlanten

by grupptrycket

Beslutet att korsa Atlanten med flyg under 1920-talet var en djärv bedrift, och för när det kom till den första kvinnan att göra det, blev detta en särskilt enastående händelse. Den första kvinnan som flög över Atlanten var Amelia Earhart, även om det i första hand var som passagerare år 1928. Earhart följde dock upp denna tripp i solo korsning år 1932, att bli en av de mest framstående pionjärerna inom kvinnors flygning.

Kvinnor inom Flyghistorien

Under tidigt 1900-tal var faktumet att kvinnor var engagerade i flyg ett kontroversiellt ämne. År 1910 blev Raymonde de Laroche från Frankrike den första kvinnan att få en pilotlicens och öppnade därmed vägen för andra kvinnor. Men det dröjde inte länge efter denna milstolpe innan kvinnor började ställa sig frågan om långdistansflygning, särskilt att korsa Atlanten, som redan hade visat sig vara en farlig prövning.

Amelia Earhart och Atlanten

Den amerikanska piloten Charles Lindbergh blev den första personen att flyga solo över Atlanten år 1927. Precis ett år senare, år 1928, var Amelia Earhart passagerare på det första framgångsrika flygplanet ”Friendship” för att korsa Atlanten som kvinna. Hon återvände sedan till detta utmanande företag i juni 1932, där hon slog flera rekord inklusive att vara den första kvinnan att flyga över Atlanten själv.

Första Kvinnan Som Flög över Atlanten Är det Verkligt? Datum
Amelia Earhart – Som Passagerare Ja Juni 1928
Amelia Earhart – Solo Flygning Ja 20 Juli, 1932
Raymonde de Laroche – Första Kvinnan Att Få en Pilotlicens Ja 8 Mars, 1910
Charles Lindbergh – Första Människan Att Flyga Solo över Atlanten Ja 21 Maj, 1927

Konklusion

Amelia Earhart och andra kvinnor som har följt henne har gjort väsentliga historiska framsteg när det gäller att bryta ner barriärerna för kvinnor inom flygindustrin. Deras viktiga bidrag speglar påbörjan av en strävan efter jämställdhet inom denna tekniska bransch.

Relaterade inlägg