David Dencik tar över världen 

by grupptrycket
actor

Många har svårt att avgöra om David Dencik bör räknas som en svensk skådespelare eller en dansk. Med tanke på hur elegant denne man glider mellan de två språken är det inte konstigt att oinsatta förundras kring hans egentliga ursprung och modersmål.

Oavsett tillhörighet har David Dencik rönt enorm framgång de senaste åren. Skådespelaren har gjort sig känd genom flera storfilmer och har på inget vis nöjt sig med den nordiska publiken. Numera kammar Dencik frekvent hem roller i stora filmer och har vid detta laget spelat mot många av världens mest kända skådespelare.

David Denciks bakgrund kan beskrivas som tudelad 

Karl David Sebastian David föddes i Stockholm år 1974. Hans pappa har påbrå från Slovakien, ett land som Davids judiska farföräldrar flydde ifrån under andra världskriget. Ganska tidigt i livet flyttade han med sina föräldrar till Danmark och det är därför Dencik hanterar såväl svenska som danska utan bekymmer.

Teatern kom in i Davik Denciks liv i samband med att han fastnade för capoeira – en brasiliansk kampsport som även blandar in musik och dans i utövandet. Dencik ska ha fastnat för teaterbiten av capoeira och bestämde sig för att läsa till skådespelare på Teaterhögskolan i Stockholm.

År 2003 gjorde Dencik sin första filmroll men det dröjde till 2005 innan hans ansikte blev känt för den breda massan. Detta genombrott kom med serien Lasermannen som grundar sig på John Ausonius bestialiska mord. 

Storleken på Denciks roller har ökat i stadig takt

Efter några år av mindre roller i filmer och serier lyckades David Dencik knipa en roll i den internationella storfilmen “Tinker tailor soldier spy” som officeren Toby Esterhase. Dencik fick här chansen att spela mot stjärnor som Gary Oldman och Benedict Cumberbatch. Med denna påkostade film tog Denciks internationella karriär fart på riktigt.

Efter Tinker Tailor Soldier Spy kom den mycket uppskattade filmen “A royal affair “ där motspelarna var inga mindre än Alicia Vikander och Mads Mikkelsen. Därefter följde stora roller i flertalet deckare som “Department Q”, “Quick” och “The snowman” innan Dencik hittills största roll i karriären blev verklighet – den som Vlado Obruchev i James Bond-filmen “No Time to Die”. 

Dencik fick inte prata om Bond

I samband med sitt bidrag till “No Time to Die” besökte David Dencik Skavlan i dennes talkshow. Faktiskt var det så att Dencik var gäst hos Skavlan både 2019 och 2021. Vid besöket 2019 var inspelningen av filmen redan påbörjad men Dencik hade fått skriva på långa sekretessavtal och fick därför inte prata om sin inblandning i Bond-filmen.

Därefter kom coronapandemin och premiären av ”No Time to Die” blev försenad på grund av restriktionerna. Först när David Dencik återvände till Skavlan, år 2021, kunde Dencik därför berätta om sitt äventyr som skådespelare i en Bond-film. 

Återvänder alltid hem

Trots sin medverkan i flera internationella filmer har David Dencik sin bas i Norden. Privat är David Dencik gift med Sofie Dencik och de bor med sina två barn i Köpenhamn. Dencik har inte, som vissa andra skådespelare, valt att bosätta sig utomlands utan håller sig i sin gamla hemstad. På grund av sina många turer till Sverige har han även en övernattningslägenhet i Stockholm.

Fortfarande spelar David Dencik gärna och ofta i nordiska satsningar. Hans rollfigur i thriller-serien Kastanjemannen fick till exempel Netflix alla prenumeranter att rysa ända in i märgen. 2022 är Dencik åter aktuell på Netflix. Denna gång med ett inhopp i andra säsongen av Lisa Langstedts serie ”Kärlek och anarki”. 

Mer film än teater för Dencik

David Dencik har på många sätt gjort sig känd som en skådespelare som främst arbetar framför kameran i filmer och TV-serier. Trots detta har Dencik också testat på teater. På Dramatens scen har han dock inte synts till sedan 2015.

I serien ”Chernobyl” spökades Dencik ut för att efterlikna Gorbatjov och under 2022 har Dencik tagit plats som huvudroll i Tuva Novotnys fil ”Diorama”. Denciks motspelare där är ingen mindre än den norska superstjärnan Pia Tjelta. Tuva Novotny ligger bakom både manus och regi och filmen hade premiär i maj 2022. Handlingen i ”Diorama” kretsar kring en kärlekshistoria mellan Dencik och Tjelta som berättas och till viss del granskas ur ett vetenskapligt perspektiv. 

Med all sannolikhet lär David Dencik fortsatt vara en populär skådespelare att tillsätta. Både på på den tudelade hemmaplanen och i resten av världen.

Relaterade inlägg