5 VM-händelser vi minns inom damfotbollen

by grupptrycket

VM för damer har kommit långt sedan det inledande världsmästerskapet för damer 1991. Turneringen, som hölls i Kina, innehöll 12 lag, där USA blev mästare efter att ha besegrat Norge i finalen. Sedan dess har VM för damer vuxit i storlek och popularitet, och inkluderar nu 24 lag som tävlar om titeln var fjärde år.

Under mästerskapets historia har det funnits många minnesvärda ögonblick som har fångat hjärtan och sinnen hos fotbollsfans runt om i världen. Dessa ögonblick har bidragit till att höja profilen för damfotbollen och inspirera en ny generation unga tjejer att ta upp sporten.

Men det finns vissa ögonblick som vi tycker är aningen mer spektakulära än andra, och det är dessa vi ska fokusera lite extra på idag!

5 spektakulära händelserna i VM-sammanhang inom damfotbollen

Nedan är viktiga alternativ:

Det första världsmästerskapet för kvinnor 1991

Det första världsmästerskapet för kvinnor någonsin hölls i Kina 1991. Turneringen bestod av 12 lag, där USA blev mästare efter att ha besegrat Norge i finalen. Men varför var detta spektakulärt? För att det var det första världsmästerskapet för damer någonsin! Att det tog så pass lång tid är fruktansvärt, men lyckligtvis har turneringen anordnas var fjärde år sedan dess.

2023 är det dags igen i Australien och Nya Zeeland, och om du är intresserad av att slänga in en satsning på det lag du tror kommer vinna är så självklart möjligt. Du kan betta på vm fotboll damer, och möjligheterna är näst intill oändliga. Du kan satsa på vilket lag som ska vinna turneringen, enskilda matcher, samt till och med vilken spelare som kommer att göra flest mål!

USA vs. Kina, final 1999

Finalen 1999 mellan USA och Kina anses allmänt vara ett av de största ögonblicken i damfotbollens historia. Matchen spelades inför en rekordstor publik, och bidrog med en fantastisk stämning för fansen som var på plats. Efter ett poänglöst oavgjort resultat vann USA matchen på straffar, och Brandi Chastains firande blev en av de mest ikoniska bilderna inom damidrotten.

Abby Wambachs mål i sista minuten, kvartsfinal 2011

I VM-kvartsfinalen 2011 mellan USA och Brasilien gjorde Abby Wambach en dramatisk kvittering i sista minuten för att skicka matchen till förlängning. USA fortsatte med att vinna matchen på straffar, med Wambachs mål som blev ett av de mest minnesvärda ögonblicken i damfotbollens historia.

Utan detta mål hade USA åkt ur mästerskapet, men tog istället en silvermedalj. Ett otroligt ögonblick inom mästerskapets historia!

Carli Lloyds hattrick, finalen 2015

Carli Lloyds hattrick under 2015 års fotbolls-VM för damer var en anmärkningsvärd prestation som bidrog till att säkra mästerskapstiteln för USA. Den sista matchen spelades den 5 juli 2015 mellan USA och Japan på BC Place Stadium i Vancouver, Kanada.

Lloyds första mål kom i den tredje minuten av matchen när hon gjorde mål från ett avstånd på cirka 25 meter. Bara två minuter senare gjorde hon mål igen, denna gång med en nick från en hörna. I den 16:e minuten gjorde Lloyd sitt tredje mål i matchen, ett häpnadsväckande skott från långt håll som seglade över huvudet på den japanska målvakten.

Lloyds hattrick anses vara ett av de mest minnesvärda ögonblicken i damfotbollens historia. Hennes prestation i finalen hyllades mycket av sportanalytiker och fans runt om i världen. USA vann matchen med 5-2 och Lloyd tilldelades Guldbollen som turneringens mest värdefulla spelare.

Megan Rapinoes guldstövel och guldboll, 2019

Under VM 2019 ledde Megan Rapinoe USA till seger, gjorde sex mål och gav tre assist för att vinna priser för turneringens bästa målskytt och bästa spelare. Hennes framträdanden både på och utanför planen, inklusive hennes uttalade aktivism och ledarskap, gjorde henne till en av de mest minnesvärda figurerna i damfotbollens historia.

Relaterade inlägg