När du blir äldre kommer du att ställas inför några utmanande beslut “. Vissa har inte ett tydligt rätt eller fel svar – som exempelvis om du bör spela fotboll eller innebandy? Andra beslut innebär allvarliga moraliska frågor, som Huruvida skolka, prova cigaretter, eller ljuga för sina föräldrar.

Fatta beslut på egen hand är svårt nog, men när andra människor engagerar sig och försöka pressa dig på ett eller annat sätt, kan det vara ännu svårare. Människor som är din ålder, som dina klasskamrater, kallas kamrater. När de försöker påverka dig hur du agerar för att få dig att göra någonting kallas grupptryck. Det är något som alla måste ta itu med – även vuxna.

Klienter påverkar ditt liv även om du inte inser det bara genom att tillbringa tid med dig. Du lär dig av dem och de lär sig från dig. Det är människans natur att lyssna till och lära av andra människor i samma åldersgrupp.

Klienter kan ha en positiv inverkan på varandra. Kanske en annan elev i vetenskap klass lärt dig ett enkelt sätt att komma ihåg planeterna i solsystemet, eller någon på fotbollslaget lärt dig att dribbla. Du kan beundra en vän som alltid är bra på sport och försöka vara mer som honom eller henne. Dessa är exempel på hur kamrater positivt påverka varandra varje dag.

Men ibland påverkar vänner varandra på ett negativt sätt. Till exempel kan några barn i skolan försöker få dig att skolka, en kille i fotbollslaget försöker övertyga dig om att en annan i laget inte är lika bra och ska därför aldrig passa bollen till honom.

Det är svårt att vara den enda som säger “nej” till grupptryck, men man kan göra det. Uppmärksamma dina egna känslor och föreställningar om vad som är rätt och fel för det kan hjälpa dig att veta vad som är rätt att göra. Inre styrka och självförtroende kan hjälpa dig att stå fast, gå bort, och motstå att göra något när du vet bättre.

Det kan verkligen hjälpa att få åtminstone en annan inbördes, eller vän, som är villig att säga “nej” också. Detta tar mycket kraft ur grupptrycket och gör det mycket lättare att motstå. Det är bra att ha vänner med värden som liknar dina egna för de kommer då att backa upp dig när du inte vill göra något.

Du har förmodligen haft en förälder eller lärare som råder dig att “välja vänner klokt.” Grupptryck är en stor anledning till varför de säger detta. Om du väljer vänner som inte använder droger, skolka, röker cigaretter, eller ljuger för sina föräldrar, så kommer förmodligen inte du att göra dessa saker heller även om andra barn gör det. Försök att hjälpa en vän som har problem med att motstå grupptryck. Det kan vara kraftfullt för ett barn att gå till en annan genom att helt enkelt säga, “Jag är med dig -. Låt oss gå”

Även om du står inför grupptryck när du är ensamn finns det fortfarande saker du kan göra. Du kan helt enkelt hålla dig borta från jämnåriga som pressar dig att göra saker du vet är fel. Du kan berätta för dem “nej” och gå därifrån. Ännu bättre är att hitta andra vänner och klasskamrater till som följer samma värderingar som du.

Om du fortsätter att möta grupptryck som du har svårt att hantera bör du prata med någon du litar på. Känn ingen skuld om du har gjort ett misstag eller två. Att prata med en förälder, lärare eller skolkuratorn kan hjälpa dig att må mycket bättre och förbereda dig för nästa gång du möter grupptryck.

Grupptrycket är inte alltid en dålig sak. Till exempel, kan positiva grupptryck användas för att trycka till mobbare så att de agerar bättre mot andra barn. Om tillräckligt många ungar umgås, kan kamrater pressa varandra till att göra det som är rätt!